KATI

Olen ollut koko ikäni vahvasti luontoihminen, kasvanut ja elänyt lapissa tuntureiden juurella. Metsä on aina ollut kotini, paikka jossa hengitän helpommin. Lapsuudessani hyödynnettiin luonnon antimia metsästyksen, kalastuksen, marjojen ja sienien keräämisellä. Vuoden kiertokulku on elämäntapa, jossa jokaiselle vuodenajalle on jotain puuhastelua luonnossa. 

Innostuin luonnonkosmetiikasta vuosia sitten, kun minulla oli ongelmia oman ihoni ja hiusteni kanssa. Hiukseni rasvoittuivat herkästi, iho kuivui ja jokapäiväinen rasvaaminen oli ihan normaalia. Minulla oli kesäisin tapana pestä hiukseni koivuvedellä, jonka jälkeen hiukset ja iho tuntuivat hyvältä. Siitä sain ajatuksen, miksipä en kokeilisi jotain luonnonmukaisempaa, kun pelkkä koivuvesi tekee näin hyvää? Lopetin markettien tuotteiden käyttämisen kertaheitolla ja päätin siirtyä luonnonmukaisempiin vaihtoehtoihin.

Ahmin tietoa ja tutkimuksia meillä kasvavista villiyrteistä ja niiden hyödyistä ihonhoidossa, jokaisen lukemani tutkimuksen jälkeen mietin ”uskomatonta mitä aarteita meillä on luonnossa! Ja näitä pidetään rikkaruohoina!” En kuitenkaan tuolloin löytänyt minua miellyttäviä valmiita tuotteita, joten aloin valmistamaan ja kokeilemaan harrastusmielessä kaikkea itsekseni. Ihoni ja hiukseni alkoivat voimaan paremmin sitä mukaa, kun vuosia kerääntynyt kemikaalikuorma väheni.  

Työskentelimme Suvin kanssa molemmat varhaiskasvatuksessa jonka kautta tapasimmekin. Huomasimme pian, että luonto oli meille yhteinen harrastus. Itse innostuin ensin villiyrteistä kosmetiikassa, toki joitain ruokakokeilujakin tuli tehtyä. Suvin opiskellessa luonnontuote-alaa sain lisää intoa myös villiyrttien hyödynnettävyyteen ruuassa, sillä Suvi osasi kertoa villiyrttien sisältämistä ravinto-arvoista. Käsitykseni terveellisestä ruuasta muuttui täysin; kaikki mitä olen pitänyt superterveellisenä, ovatkin aivan vettä verrattuna villiyrtteihin. 

Villiyrtit ovat nyt luonnollinen osa elämääni. Iho-ongelmani ovat hävinneet kokonaan ja käytän villiyrttejä monipuolistuttamassa ruokaa. Villiyrtit hoivaavat ihoa ja kehoa, luonto tarjoaa monipuolisesti ilmaisia raaka-aineita. Kuten entisaikaan ihmiset ovat hyödyntäneet luonnon antimia, halusin myös minä oppia nämä vanhat tiedot ja taidot. Miksi ostaa jotain ulkomailta tuotua, kun meillä on täällä omasta takaa – ei rikkaruohoja – vaan rikkausruohoja.